REVIEW Seberg: tragica poveste a actriței care s-a apropiat prea mult de Black Panthers

de: Iulia Kelt
26 03. 2022

„Seberg” este o dramă, inspirată din fapte reale, din 2019, cu Kristen Stewart în rolul principal. Filmul spune povestea actriței Jean Seberg, cea care a avut parte de o soartă tragică, din pricina legăturilor sale cu mișcarea Black Panthers.

Atât în film, cât și în realitate, Jean Seberg, o actriță cunoscută în Franța, dar și la Hollywood, în acea perioadă, alege să se dea de partea Partidului Black Panthers (Panterele Negre), ce lupta pentru drepturile cetățenilor de culoare, din Statele Unite ale Americii.

Din nerefericire, în America anilor ’70 încă domina rasismul, iar asasinatul lui Malcom X, un cunoscut lider al comunității de culoare, din SUA, încinge spiritele și mai mult.

Într-una dintre călătoriile sale, înapoi în State, actrița Jean Seberg se întâlnește cu câțiva membri ai Black Panthers, în avion, în timp ce aceștia se ceartă cu stewardeza care le spune că nu pot să călătorească la clasa întâi, presupunându-se că motivul este culoarea pielii acestora. Auzind conversația, Seberg se oferă să-i cedeze văduvei lui Malcom X locul său, ceea ce dă naștere unei lungi prietenii între actriță și membrii partidului de activiști.

Kristen Stewart, excepțională în rolul lui Jean Seberg

În ciuda reputației negative pe care și-a căpătat-o în „Twilight”, Kristen Stewart se dovedește a fi o actriță excepțională, dacă este să luăm în calcul faptul că, de-a lungul carierei sale, actrița a portretizat mai multe figuri importante ale istoriei și artei, printre care Joan Jett, Prințesa Diana, și acum Jean Seberg.

Datorită acurateții cu care sunt relatate faptele, se poate spune că „Seberg” ar putea fi inclus neoficial în categoria „documentarelor” sau chiar cea a „filmelor istorice”.

Tragedia actriței reprezintă, în sine, un leitmotif pentru tot ceea ce a avut de suferit, de-a lungul timpului, comunitatea oamenilor de culoare, din Statele Unite ale Americii.

Jean Seberg a murit a vârsta de 40 ani. Moartea sa a fost declarată ca fiind sinucidere, însă misterul planează, chiar și în ziua de astăzi, teorii ale conspirației susținând că, în realitate, ar fi vorba despre „mâna” guvernului american, de la acea vreme.

Filmul poate fi urmărit pe Netflix.